lauantai 5. maaliskuuta 2011

Kestävyysvaje ja tuloerojen kasvu kuriin!


www.sk24.fi Ehdokkan Uutiset, 5.3.2011

On oikeudenmukaista tulevia sukupolvia kohtaan, että mitoitamme menomme tulojemme mukaan! Vihreiden veropoliittiset linjaukset tähtäävät valtiontalouden tasapainottamiseen eli lisävelanoton lopettamiseen 6 miljardilla eurolla seuraavan vaalikauden loppuun mennessä. Neljä miljardia toteutetaan rakenteellisten toimien kautta: työurat pidemmäksi mutta joustavammiksi, kuntarakenne kriittiseen tarkasteluun, julkisen sektorin parempi tuottavuus jne.

Kolmasosa eli 2 mrd. kurotaan veronkorotuksilla. Vihreät suosivat veroja jotka ovat ympäristöystävällisiä, sosiaalisesti oikeudenmukaisia ja kohdistuvat mahdollisimman vähän työn tekoon. Niinpä suurimmat korotukset kohdistuvat ympäristö- ja energiaveroihin (+ 1mrd.), arvonlisäveron korottamiseen yhdellä prosenttiyksiköllä (+700 milj.) ja kiinteistöverojen korottamiseen (+400 milj.). Vihreät arvioivat ALV:n korotuksen vaikutuksen työllisyyteen olevan pienempi kuin vastaavan korotuksen tekeminen työtulojen verotukseen: ALV:n korotus kohdistuu myös tuntituotteisiin. Yhteisöveroa Vihreät haluavat alentaa kahdella prosenttiyksiköllä (-300 milj.)
Myös tuloerojen kaventaminen on vihreän veropolitiikan keskiössä ja tuloerojen kaventamiseen tähdätään verolinjauksissa montaa kautta: veronkorotuksiin tulisi yhdistää pienituloisten verotuksen tuntuva keventäminen (-500 milj. €) ja pääomatuloveron kiristys kahdella prosenttiyksiköllä (+100 milj. €).


Maria Väkiparta
kansanedustajaehdokas (vihr.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti