perjantai 18. maaliskuuta 2011

Rikkaan vastuu köyhistä


Mielipidekirjoitus / Satakunnan Kansa 18.3.2011

Kaikki puolueet tuntuvat (onneksi) olevan yksimielisiä siitä, että valtion budjetin miljardien eurojen kestävyysvaje tulee maksattaa etupäässä niillä, joiden maksukyky sen parhaiten sallii – rikkailla. Pääomaverotusta on vaadittu kiristettäväksi ja pienituloisten verotusta kevennettäväksi.
Solidaarisuus ja oikeudenmukaisuus eivät valitettavasti yllä Suomen rajojen ulkopuolelle.
Etunenässä perussuomalaiset, mutta myös eräät kokoomuksen ja keskustan eduskuntavaaliehdokkaat ovat vaatineet kehitysmäärärahojen leikkaamista, vaikka Suomi on jo vuonna 1970 sitoutunut kehitysmäärärahojen 0,7 % BKT-osuuteen. Suomi on myös yksi harvoista teollisuusmaista, joissa yksityishenkilöt ja yritykset eivät voi vähentää verotuksessa lahjoituksia kehitysapuun, samoin kuin esim. tuet kulttuuriin ja urheiluun.
Lukuisissa tutkimuksissa on osoitettu, että pienet tuloerot tuovat vakautta yhteiskuntaan lisäämällä ihmisten välistä luottamusta. Sama pätee globaalissa mittakaavassa: mitä suuremmat elintasoerot maiden ja alueiden välillä, sitä voimakkaampaa on turhautuminen, sen synnyttämä väkivaltaisuus sekä liikehdintä paremman elämän perässä.
Kehitysyhteistyöllä tuetaan hyvän elämän edellytyksiä alikehittyneissä maissa. Suomella on erityisosaamista mm. infrastruktuurin ja maatalouden kehittämisessä, joihin kehitysyhteistyömme voisi fokusoida. Erityishuomiota pitää kiinnittää myös ehkäisy- ja aborttioikeuksien, äitiysterveyden ja seksuaalikasvatuksen parantamiseen.
Yhtenä maailman vauraimmista maista Suomen on kannettava nykyistä suurempi vastuu myös pakolaisista ja turvapaikanhakijoista. Pakolaiskiintiötä on varaa kasvattaa tuhanteen (nyt 750 = 0,01 % väkiluvusta). Kun Suomi v. 2009 vastaanotti 727 pakolaista, Ruotsi otti 1900 ja Norja 1200 pakolaista.
Japanin maanjäristys ja tsunami ovat ikävä muistutus siitä, että elämme yhteisessä maailmassa, jossa kuka tahansa voi huomenna olla avun tarvitsija. Ollaan kiitollisia siitä, että voimme toistaiseksi olla avun antajia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti