maanantai 7. maaliskuuta 2011

Korkeakouluissa menestyksen avain


Mielipidekirjoitus / Satakunnan Kansa, 7.3.2011

Tilastokeskuksen tuoreiden lukujen valossa Porin yliopistokeskuksesta valmistuneet ovat työllistyneet paremmalla prosentilla kuin suurten kaupunkien perinteisistä yliopistoista valmistuneet maisterit. Hieman yli puolet Porissa aloittavista yliopisto-opiskelijoista on kotoisin Satakunnasta, jopa 65 % jää maakuntaan valmistuttuaan. Korkeakoulutettujen osuus väestöstä kasvaa Porissa maan keskiarvoa ripeämmin, samoin ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden nuorten (alle 35 v.) väestöosuus koko maakunnassa.
Pori on saanut vuodesta 2005 lähtien muuttovoittoa, pääosin nuorista ja opiskelijoista. Porista on tullut aito korkeakoulukaupunki, mikä näkyy ja kuuluu mm. akateemisten työpaikkojen rantautumisena Poriin, mutta myös akateemisten rientojen, opiskelijatalon ja ennen kaikkea raikastuneen henkisen ilmapiirin muodossa.

Yliopistokeskukset Pori etunenässä ovat osoittaneet, kuinka tärkeää yliopistollisen koulutuksen ulottaminen koko maahan on. Yliopistokeskukset kirjattiin uuteen yliopistolakiin, mutta niiden on edelleen taisteltava resursseista. Koska emoyliopistot pyrkivät toteuttamaan mahdollisimman hyvin Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) niille asettamia tavoitteita ja ohjeita, yliopistokeskusten on peräänkuulutettava OKM:ltä yliopistojen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden mittareita ja merkitystä.
Alueellisuus itsessään ei ole emoyliopistoille peruste sitoutua maakuntaan, vaan yliopistokeskusten on tuotettava emoyliopistoille todellista lisäarvoa. Porin yliopistokeskus on onnistunut tässä hyvin mm. toimimalla yliopistorajat ylittävien tutkimushankkeiden alustana sekä luomalla ainutlaatuisia poikkitieteellisiä maisteriohjelmia.


Maria Väkiparta
kansanedustajaehdokas (vihr.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti