maanantai 4. huhtikuuta 2011

Perustulon perusfaktat


www.sk24.fi Ehdokkaan Uutiset 4.4.2011
Perusturva on jäänyt rajusti jälkeen ansioiden kehityksestä. Vihreät haluavat korottaa sitä tuntuvasti, vaikka vaikeassa taloustilanteessa jaettavaa onkin niukasti. Perusturvan korotustarpeen lisäksi on tärkeää korjata rakenteita, jotka vangitsevat ihmiset köyhyyteen. Kuten SK uutisoi 4.4., nykyjärjestelmässä pienikin virheliike voi viedä etuudet pitkäksi aikaa. Järjestelmä on kudelma sääntöjä ja poikkeuksien poikkeuksia joiden ääressä masentuu, viimeistään huomatessaan että kaikki yrityksen oman toimeentulon kohentamiseksi ovat tuhoon tuomittuja. Yleishyödyllinen vapaaehtois- ja talkootyö on sentään sallittua tukia menettämättä!
Vihreät haluavat tehdä työnteosta kaikille kannattavaa ja purkaa byrokratialoukut jokaiselle täysi-ikäiselle Suomessa asuvalle Suomen kansalaiselle maksettavalla perustulolla. Perustulomallia pidetään vaikeaselkoisena, epärealistisena ja joutilaisuuteen kannustavana. Se ei ole mitään niistä:
Perustulo on verovapaa, Vihreiden mallissa 500 € suuruinen etuus, jota ei tarvitse erikseen anoa. Perustulo ei tule yhtään nykyistä sosiaaliturvaa kalliimmaksi, koska se käytännössä korvaa nykyiset sosiaaliturvan minimietuudet, ja keski- ja suurituloisilta se verotetaan pois ilman että käteen jäävät ansiot muuttuvat. Vain pienituloisten ansiot kasvavat, mikä katetaan hallinnon keventymisellä, verovähennystarpeen pienenemisellä ja pääomaverotuksen korotuksella.
Verotusta muutetaan mallissa niin, että alle 5000 € kuukausituloista verotetaan 39 %, 5000 € ylittävistä tuloista 49 %. Näin ollen esim. 1000 € ansaitsevalta verotettaisiin 390 € (käteen 610 €), mutta lisäksi maksettava 500 € perustulo nostaisi käteen jäävän summan 1110 euroon kannustaen pienipalkkaisen ja/tai osa-aikaisen työn vastaanottamiseen (todellinen v eroprosentti -11 %). Vastaavasti esim. 5000 € tuloista maksetaan veroa 1950 €; 500 € perustulo huomioiden käteen jäisi kuitenkin 3550 € (todellinen veroprosentti 29 %). Edellä esitetty veroprosentti on valtakunnallinen keskiarvo todellisen prosentin riippuessa asuinkunnasta (kuten nykyäänkin).
Perustulon avulla sosiaaliturva yksinkertaistuisi ja syrjäytyneiden määrä vähenisi, työn vastaanottaminen tulisi kannattavaksi kaikissa olosuhteissa, yritysten perustamisen kynnys madaltuisi, pienten lasten vanhempien mahdollisuus vähentää työaikaa helpottuisi, ja työ- ja sosiaalihallinnossa vapautuisi resursseja paperin pyörittämisestä asiakkaiden henkilökohtaiseen ohjaamiseen ja työkyvyn edistämiseen.

Maria Väkiparta
kansanedustajaehdokas (vihr.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti