sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Eurooppaan vai Eurooppaan?


Julkaistu www.sk24.fi Ehdokkaan uutisissa 10.4.2011

Satakunnan Kansa julkaisi tänään Timo Aron analyysin maakunnan eduskuntavaaliehdokkaiden asenteista Ylen vaalikonevastausten perusteella. Olin arvioiduista ehdokkaista Eurooppa-myönteisin, mistä en ollut ollenkaan yllättynyt.

Lähes kaikki aikamme suuret ongelmat – esim. terrorismi, ihmiskauppa, epidemiat, luonnonkatastrofit ja pakolaisvirrat – ylittävät valtioiden rajat. Myös ratkaisuja on tällöin haettava kansainvälisissä neuvottelupöydissä. Vaikka Suomi on toistaiseksi säästynyt suuremmilta mullistuksilta, emme ole irrallinen saareke globaalissa maailmassa. Suomen on sekä itsensä että globaalin solidaarisuuden nimissä osallistuttava niin katastrofien ennaltaehkäisyyn kuin yhteisen hyvinvoinnin rakentamiseen. Viime viikkojen keskustelun perusteella voisi äkkiseltään kuvitella Suomen kannattelevan harteillaan koko EU:ta, mutta myös Suomi tarvitsee EU:ta! Eikä vähiten siksi, että suurin osa viennistämme suuntautuu EU:n alueelle.

En ole eurooppalaisen yhteistyön kannattaja vähiten siksi, että Euroopan unioni on kehitysyhteistyön suurvalta, ilmastonmuutoksen torjunnan esitaistelija, ja rauhan ja demokratian esikuva. Kaikilta osin EU-projekti ei kuitenkaan ole onnistunut toivotusti, kuten aiemmin (14.3.) blogitin: Sen sijaan että EU olisi luonut poliittista vastavoimaa globaaleille markkinavoimille, on tähänastinen integraatiokehitys pikemminkin syventänyt kansallisvaltioiden kriisiä. EU on edistänyt pääasiassa sääntelyn purkamista samaan aikaan kun markkinoita korjaavat toimenpiteet ovat loistaneet poissaolollaan. Konkurssiin ajautuneiden maiden tukitoimet ovat myös osoittaneet, että yhteinen rahapolitiikka ilman yhteistä talouspolitiikkaa on mahdotonta. Ratkaisu ei suinkaan ole irrottautuminen koko järjestelmästä vaan syvenevä integraatio. Tosiasiassahan yhteinen talouspolitiikka on jo hyvää vauhtia muotoutumassa, tunnustetaan sitä tai ei.

EU:n on löydettävä yhteinen sävel talouskriisin keskellä. Yksikään jäsenvaltio ei menesty yksin – 27 jäsenmaan koosta, vauraudesta ja yhteistyöstä on kiistatonta hyötyä kun maailma ympärillä muuttuu. Näissä vaaleissa ratkaistaan olemmeko kansainvälinen, ulospäin suuntautuva Suomi vai emme.

Maria Väkiparta
kansanedustajaehdokas (vihr.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti