keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Fukushima muistuttaa ydinvoiman riskeistä


Mielipidekirjoitus / Satakunnan Kansa, 6.4.2011
Japanin tapahtumat toivat esiin ne riskit, joita ydinvoimaan liittyy. Useat uhat voivat realisoitua yhtä aikaa, turvajärjestelmät voivat pettää, voi tulla ennakoimattomia uhkia – myös Suomessa. Jo tehtyjen periaatepäätösten tullessa rakennuslupavaiheeseen ydinvoimaloiden turvallisuusvaatimuksia ja riskiarviointia onkin tarkistettava. Jos voimalat eivät pysty täyttämään kiristettyjä ehtoja, rakennusluvat on evättävä.
Ydinvoiman kannattajat väittävät usein kotimaisen ydinenergian lisäävän turvallisuuttamme vähentäessään venäläisen tuontiydinvoiman osuutta. Totuus kuitenkin on, ettei Venäjä suinkaan luovu voimaloistaan suomalaisen kysynnän vähentyessä. Sen sijaan lisäämme ydinvoiman riskejä Suomessa pystyttämällä lisää voimaloita myös kotimaan kamaralle.
Pääkirjoitus pitää vaihtoehtojen löytymistä ydinvoimalle vaikeana, ellei mahdottomana. Vihreän kasvun mallissa tehostetaan energiankäyttöä, lisätään sähkön kysyntäjoustoa (mikä leikkaa huipputehon tarvetta) ja lisätään uusiutuvaa energiaa. Esim. neljällä suurella biovoimalalla tai 400 modernilla tuulivoimalalla voidaan korvata Loviisan yhden reaktorin vuosituotanto.
Vihreät äänestivät ainoana puolueen niin hallituksessa, valiokunnissa kuin eduskunnassa yksimielisesti lisäydinvoiman rakentamista vastaan. Hallituksesta lähtö valitettavan ydinvoimapäätöksen jälkeen ei olisi muuttanut itse päätöstä, mutta samalla moni muu hallituskauden vihreistä aikaansaannoksista olisi jäänyt saavuttamatta.
Nämä eduskuntavaalit ovat ainoat vaalit, joissa ihmiset voivat antaa äänensä ydinvoiman puolesta tai sitä vastaan. Muista puolueista vain osa on tähän mennessä ilmoittanut selkeästi ydinvoimakantansa äänestäjille.

Maria Väkiparta
kansanedustajaehdokas (vihr.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti