perjantai 2. marraskuuta 2012

Matkalla maailman katolle


Julkaistu myös Pori NiceAID -blogissa 2.11.2012

Viisi Porissa aktiivisesti toimivaa järjestöä löi keväällä hynttyyt yhteen ja päätti järjestää Kansainvälisen naistenpäivän valtakunnallisen ykköstapahtuman Porissa maaliskuussa 2013. Vaikka mukana olevien järjestöjen keräyskohteet ja vaikutuskanavat vaihtelevat, yhdistäviä asioita on paljon: teemme vapaaehtoispohjalta varainkeruu- ja vaikuttamistyötä naisten ja lasten hyväksi. Joukkomme on naisvaltaista, eikä tekijöitä ole liikaa. Maaliskuinen Pori NiceAID 2013 -tapahtuma olisi ylivoimainen järjestettävä yhdellekään järjestöistä omin voimin.

Tapahtuman tarkoituksena on tuoda esiin naisten ja lasten kärsimystä niin kotimassa kuin kauempanakin. Erityisesti haluamme kuitenkin saada ihmiset pohtimaan omia vaikutusmahdollisuuksiaan ja kertoa keinoista lievittää hätää ja parantaa maailmaa Porista käsin.

Koska asiaa on paljon, käynnistämme keskustelun jo nyt neljä kuukautta ennen tapahtumaa. Sain kunnian avata blogimme, koska olen yhtenä onnekkaista UNICEF-vapaaehtoisista lähdössä kenttämatkalle Nepaliin. Tunnin päästä istun lentokoneessa matkalla Lontoon ja Bahrainin kautta Katmanduun. Sunnuntaiaamuna lennämme Buddha Airilla Biratnagariin Intian rajalle. Kierrämme viikon ajan paikallisten työntekijöiden opastamana UNICEF:in kenttäkohteissa tavaten mm. kylätoimikuntien, lapsityöläisten järjestön ja nuorten naisten etujärjestön edustajia.

Kaksi viidesosaa Nepalin lapsista elää äärimmäisessä köyhyydessä. Puolet alle viisivuotiaista lapsista kärsii kroonisen aliravitsemuksen aiheuttamasta lyhytkasvuisuudesta. Köyhyys, opetuksen heikko laatu ja jatkuvat poliittiset kriisit vaikeuttavat lasten koulunkäyntiä. Joka kymmenes lapsi jättää koulun kesken jo ensimmäisellä luokalla. Tytöistä 5 % on naitettu 15 ikävuoteen mennessä, peräti kolmannes 19 ikävuoteen mennessä. Puolet naisista on synnyttänyt 20. syntymäpäiväänsä mennessä. Kouluttamattomat tytöt naitetaan alaikäisenä kolme kertaa todennäköisemmin kuin koulutetut.

Olen pohtinut rakentavaa näkökulmaa näkemäni ja kokemani käsittelemiseen ja raportointiin. Pelkkä kurjuuden kuvaus ei palvele ketään. Sotaa, nälkää ja myrskytuhoja ovat uutiset tulvillaan. Toivonkin voivani kertoa myös elämänilosta, kehityksestä, leikkivistä lapsista ja heistä huolehtivista perheyhteisöistä. Onhan Nepalin naapurissa sentään Bhutan, jossa asuu ainakin omien arvioidensa mukaan maailman onnellisin kansa.





Pori NiceAID 2013 -tapahtuman järjestävät Porissa 8.-9.3.2013 Naisten Pankki Porin aluesolu, Soroptimist International of Pori ry, UNICEF Porin paikallisryhmä, UNWomen Porin paikallistoimikunta, Zonta Club of Pori I ja Zonta Club of Pori II yhteistyössä Satakuntaliiton kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti