keskiviikko 11. elokuuta 2010

Nirhaistaan lentoyhteydet kehitysavusta?

Mielipidekirjoitus (Satakunnan Kansa, 11.8.2010)

Tapio Vallin ehdottaa sunnuntain (8.8.) lehdessä, että rahat maakuntien lentoyhteyksin turvaamiseen voitaisiin nirhaista vaikka kehitysavusta, johon hallitus aikoo lisätä ensi vuoden budjettiin 92 miljoonaa euroa. 827 miljoonalla eurolla päästäisiin 0,58 % BKT-osuuteen, joka on edelleen kaukana 0,70 % tavoitetasosta. Kehityspoliittisen toimikunnan (KPT) kesällä julkistamassa raportissa kiitellään Suomea siitä, että kehitysyhteistyömäärärahat ovat talouskriisistä huolimatta hienoisesti nousseet. Köyhyyden vähentämistavoitteiden saavuttamiseksi määrärahoja on kuitenkin nostettava 0,70 prosenttiin 2015 mennessä, mikä puolestaan edellyttää määrärahojen tasaista nostamista viiden seuraavan vuoden aikana.

Vaikka matkalla on kiistatta myös hukattu voimavaroja, 60 viime vuoden aikana kehitysyhteistyöllä on saatu paljon aikaan: on pelastettu ihmishenkiä, vauhditettu talouskasvua ja ylläpidetty peruspalveluja. Lapset ovat päässseet kouluun, pakolaisille on toimitettu telttoja ja maanjäristysten uhreille vettä. Tästäkö pitäisi tinkiä lentoyhteyksien turvaamiseksi?
Hallitus- ja oppositiopuolueissa on suuri yksimielisyys siitä, että puolustusmenoja on karsittava lähivuosina kovalla kädellä. Kaikkiaan maanpuolustus imee tällä hetkellä laskutavasta riippuen pari miljardia euroa vuodessa. Tällä hallituskaudella puolustusmenoja on vieläpä kasvatettu 420 milj. eurolla. Mitäs jos nirhaistaisiin lentoyhteydet (tai mielummin raideyhteyksien kehittäminen) puolustusmenoista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti